صبحانه زود هنگام ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
خوردن صبحانه بعد از ساعت 9 صبح خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در مقایسه با افرادی که قبل از ساعت 8 صبح می خورند تا 59 درصد افزایش می دهد. این آمار با مطالعه بر روی بیش از 100000 شرکت کننده در یک کوهورت فرانسوی به دست آمد. نتایج نشان میدهد که میتوانیم نه تنها با تغییر نوع غذا بلکه با تغییر زمان خوردن آن نیز خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهیم.
دیابت نوع 2 با عوامل خطر قابل تغییر مانند رژیم غذایی ناسالم، کم تحرکی و سیگار کشیدن مرتبط است. اما عامل دیگری ممکن است مهم باشد: زمانی که غذا می خوریم. محقق این پژوهش میگوید: «ما میدانیم که زمان وعدههای غذایی نقش کلیدی در تنظیم ریتم شبانهروزی و کنترل گلوکز و چربی دارد، اما مطالعات کمی رابطه بین زمان غذا خوردن یا ناشتا بودن و دیابت نوع 2 را بررسی کردهاند.»
در این مطالعه، ارتباط بین دفعات وعدههای غذایی و زمانبندی و بروز دیابت نوع 2 در بین 103312 بزرگسال (79 درصد زن) بررسی شد. شرکت کنندگان سوابق غذایی آنلاینی از آنچه خوردند و نوشیدند در یک دوره 24 ساعته در 3 روز غیر متوالی و همچنین زمان وعده های غذایی خود را پر کردند. تیم تحقیقاتی سوابق رژیم غذایی را برای دو سال اول پیگیری و سلامت شرکت کنندگان در سال های بعد (به طور متوسط تا هفت سال) ارزیابی کردند.
صبحانه زود، شام زود
در طول این مطالعه 963 مورد جدید دیابت نوع 2 وجود داشت. خطر ابتلا به این بیماری در گروهی از افرادی که به طور منظم بعد از ساعت 9 صبح صبحانه می خوردند در مقایسه با افرادی که قبل از ساعت 8 صبح صبحانه می خوردند به طور قابل توجهی بیشتر بود. تیم تحقیقاتی همچنین دریافتند که شام دیرهنگام (بعد از ساعت 10 شب) خطر را افزایش می دهد، در حالی که خوردن مکرر (حدود پنج بار در روز) با بروز کمتر بیماری مرتبط است. در مقابل، روزهداری طولانیمدت تنها زمانی مفید است که با صبحانه زودهنگام (قبل از ساعت 8 صبح) و شام زودهنگام انجام شود.
نتایج نشان می دهد که اولین وعده غذایی قبل از ساعت 8 صبح و آخرین وعده غذایی قبل از ساعت 7 بعد از ظهر ممکن است به کاهش بروز دیابت نوع 2 کمک کند. در واقع، همین تیم تحقیقاتی قبلاً شواهدی در مورد ارتباط بین شام زودهنگام و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه یا پروستات ارائه کرده بود.
در مجموع، این نتایج استفاده از تغذیه منظم (یعنی ارتباط بین رژیم غذایی، ریتم شبانه روزی و سلامت) را برای جلوگیری از دیابت نوع 2 و سایر بیماری های مزمن تثبیت می کند.
منبع:
- Anna Palomar-Cros, Bernard Srour, Valentina A Andreeva, Léopold K Fezeu, Alice Bellicha, Emmanuelle Kesse-Guyot, Serge Hercberg, Dora Romaguera, Manolis Kogevinas, Mathilde Touvier. Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of type 2 diabetes in the NutriNet-Santé cohort. International Journal of Epidemiology, 2023; DOI: 10.1093/ije/dyad081